Jubin ialah kepingan bahan tahan lasak seperti seramik, batu, logam atau kaca diproses yang umumnya digunakan untuk menutup atap, lantai, dinding atau objek lain seperti meja. Jubin terbahagi kepada banyak jenis. Antaranya adalah :

𝟏) 𝐉𝐮𝐛𝐢𝐧 𝐁𝐚𝐝𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐧𝐮𝐡 (𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐁𝐨𝐝𝐲)

Jubin badan penuh adalah sejenis jubin seramik yang tidak bercahaya, bahan dan warna depan dan belakangnya adalah sama. Ia mempunyai rintangan anti-gelincir dan memakai yang baik. Skop yang berkenaan digunakan secara meluas di dalam dewan, koridor dan laluan pejalan kaki luar dan lantai lain, biasanya kurang digunakan di dinding.

𝟐) 𝐉𝐮𝐛𝐢𝐧 𝐊𝐚𝐜𝐚
Permukaan jubin kaca itu dirawat dengan suhu tinggi kaca dan tekanan tinggi. Jubin seramik ini terdiri daripada dua bahagian, embrio bumi dan permukaan kaca. Fungsi glaze adalah untuk meningkatkan keindahan jubin seramik dan memainkan peranan anti-fouling yang baik iaitu menangani dan menghalang pertumbuhan organisma di bawah permukaan air.

𝟑) 𝐉𝐮𝐛𝐢𝐧 𝐕𝐢𝐭𝐫𝐢𝐟𝐢𝐞𝐝

Permukaan jubin vitrified, seperti kaca, umumnya licin dan cerah. Kelebihan jubin vitrified adalah warna-warni lembut dan mesra alam.

Jenis Jubin - JENIS JUBIN YANG PERLU ANDA TAHU