Jenis Tingkap Rumah Idaman

Binaan tingkap dalam rumah moden sangat penting dan boleh mempengaruhi rekabentuk fizikal rumah idaman anda.

Secara umumnya tingkap berfungsi sebagai laluan keluar masuk udara,pencahayaan dan juga penahan kepada air dan panas. Dalam pembinaan tingkap ini ia perlu mengikut keperluan ruang rumah dan juga rekabentuk rumah.

jenis tingkap

Antara peranan kepentingan dalam pembinaan tingkap:

Faktor Keselamatan

Tingkap rumah adalah merupakan satu langkah keselamatan terhadap ancaman luar. Antara ancaman yang perlu dihindar seperti binatang /serangga berbisa, cuaca dan sebagainya.

Oleh sebab itu, tingkap rumah. Setiap pembinaannya perlu mempunyai aspek kuat,kukuh dan selamat. Bahan yang digunakan untuk pembinaan tingkap ialah bahan yang berkualiti supaya tingkap rumah tahan lama dan tidak mudah mengalami kerosakkan terhadap perubahan cuaca.

Sesuai dengan iklim Negara kita iaitu panas dan lembab, bahan binaan rumah perlu pakai yang berkualiti tinggi supaya boleh tahan lama mengikut iklim. Anda sebagai pelanggan, patut meneliti kualiti bahan yang digunakan berbanding mencari harga yang paling murah. Kerana harga yang murah sememangnya kualiti barang yang paling rendah.

jenis tingkap

Aspek Pengudaraan & Pencahayaan

Kedudukan tingkap pada rumah perlu berada pada arah selatan agar menerima pencahayaan yang sepenuhnya. Jika dibandingkan kedudukan tingkap di sebelah utara.

Namun, dalam proses melukis pelan panduan kompas penting kerana untuk menentukan kedudukan kiblat sesebuah rumah dan aspek pencahayaan. Oleh itu pelukis pelan di mahligai idaman sangat mementingkan aspek-aspek tersebut supaya pelaggan akan selesa apabila berada dalam kediaman mereka.

Selain itu, aspek pengudaraan mempengarusi keselesaan rumah kepada penghuninya. Kedudukan dalam kaawasan aliran angin yang rumah secara tidak langsung mampu mempengaruhi aliran angin masuk dan luar ke dalam rumah. Kaedah paling efisien dalam menangani masalah panas di dalam rumah adalah dengan memastikan semua udara panas yang terkumpul tersebar keluar dan digantikan dengan udara sejuk.

Tanpa pengaliran udara yang baik, haba ini akan terkumpul di waktu siang dan boleh berpanjangan ke waktu malam. Hal ini menyebabkan penghuni tidak selesa berada dalam rumah.

jenis tingkap

 

Tingkap yang Menyerlahkan Konsep Rumah Idaman

Bagi menonjolkan terhadap reka bentuk dan konsep yang dikenakan sama ada konsep moden ataupun klasik. Rumah banglo mewah, di bahagian tingkap boleh digayakan dengan reka bentuk mewah atau tambah hasil seni pada permukaan tingkap

Peranan tingkap juga dapat mempengaruhi rekabentuk banglo mewah anda. Kerana rumah banglo yang digayakan dengan tingkap yang unit reka bentuk rumah nampak mewah dan besar. Namun ada juga individu sanggup menempah rekabentuk tingkap yang mewah untuk nampak lebih menarik.

Bagi rumah moden, elemen dan rekabentuk tingkap yang ringkas, tanpa ukiran dan bergaya menjadi pilihan tuan rumah. Seterusnya, bagi rumah berkonsepkan klasik hasil seni ukiran sering diperagakan ditingkap mereka. Selain pengunaan kayu ataupun warna kayu bagi menonjolkan lagi gaya klasiknya.

Untuk info lanjut, klik link di bawah.
https://mahligaiidaman.com/fakimi
https://mahligaiidaman.com/shazili
https://mahligaiidaman.com/saiful

TERENGGANU
https://mahligaiidaman.com/amir
https://mahligaiidaman.com/naailah