This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Isu Tanah : Karenah Tuan Tanah

//Isu Tanah : Karenah Tuan Tanah

Isu Tanah : Karenah Tuan Tanah

Salam kepada pembaca blog Mahligai Idaman sekalian,

Hari ini saya ingin mengupas salah satu isu yang kadang kala terjadi kepada segelintir pelanggan kami yang bercadang untuk membina rumah di atas tanah pilihan mereka dibeli melalui pihak ketiga (tuan tanah). Sebelum saya bercerita lanjut, saya ingin jelaskan bagaimana syarikat kami beroperasi secara umum. Untuk pengetahuan anda, Mahligai Idaman membina dan memajukan rumah di atas empat kategori tanah;

  1. Tanah syarikat (kepunyaan Mahligai Idaman)
  2. Tanah persendirian melalui kerjasama dengan Mahligai Idaman
  3. Tanah persendirian tidak melalui kerjasama dengan Mahligai Idaman
  4. Tanah sendiri (kepunyaan bakal tuan rumah)

Masalah

Masalah sering timbul dalam dua kategori tanah yang saya sebutkan di atas iaitu kategori ke-2 dan ke-3. Masalah yang dimaksudkan adalah masalah pembayaran kepada tuan tanah kerana boleh dikatakan lebih 90% pembeli mengharapkan bantuan pinjaman sama ada pinjaman kerajaan atau pinjaman bank bagi membiayai pembelian mereka sepenuhnya. Apabila membicarakan soal pinjaman, perkara utama yang menjadi kekangan adalah masa. Ya, permohonan pinjaman bukan boleh diselesaikan dalam sehari atau seminggu tetapi boleh memakan masa sehingga enam bulan terutama jika pinjaman yang dipohon adalah pinjaman bank (bank loan). Hal ini kerana permohonan pinjaman bank untuk membiayai tanah semata-mata tidak wujud. Sistem sedia ada menyatukan pinjaman tanah dengan pinjaman perumahan yang bererti pemohon harus memohon pinjaman perumahan untuk memperoleh pinjaman tanah. Proses kelulusan bank tidaklah begitu lama, hanya memakan masa kira-kira satu bulan tetapi antara item yang perlu disertakan semasa memohon adalah pelan rumah yang telah diluluskan majlis daerah kawasan tanah tersebut.

Masa

Kerja-kerja melukis dan menunggu kelulusan pelan ini yang memakan masa kerana kebiasaannya proses lukis pelan akan mengambil masa satu bulan dan proses kelulusan majlis daerah boleh mencecah tiga bulan. Jika tidak berhati-hati dengan syarat kelulusan pelan oleh majlis daerah tertentu, pelan tersebut mungkin memerlukan pembetulan dan harus sekali lagi dihantar untuk mendapatkan kelulusan (lagi tiga bulan). Hanya selepas pelan ini diluluskan barulah permohonan pinjaman boleh diproses. Keseluruhan pengurusan pinjaman yang agak memakan masa ini sering kali tidak disenangi tuan tanah. Rata-rata pemilik tanah ingin mendapatkan tunai segera dan enggan menunggu. Walaubagaimanapun situasi di Kelantan agak berbeza dengan situasi di Kuala Lumpur misalnya kerana jumlah pembeli yang sanggup mengeluarkan tunai untuk membeli tanah agak terhad. Seperti yang saya katakan sebelum ini lebih 90% pembeli akan membeli menggunakan pinjaman bukannya tunai sedia. Kebanyakan kes tuan tanah yang berkeras ingin menjual kepada pembeli yang sanggup membayar tunai segera akhirnya hanya dapat menjual tanah tersebut selepas bertahun-tahun akibat kesukaran mendapatkan pembeli tersebut.

Cara Mengatasi

Bagi pihak pembeli, keengganan tuan tanah menunggu proses pinjaman adalah sangat mengecewakan kerana mereka tidak dapat membeli walaupun benar-benar berminat dengan lokasi tanah tersebut. Disebabkan penjualan tanah adalah hak mutlak tuan tanah, hanya satu cara yang boleh dilakukan – memujuk. Saya melihat hanya penyelesaian begini boleh dilakukan oleh pembeli, dengan memujuk melalui perbincangan dengan tuan tanah. ‘Booking fee’ atau pendahuluan boleh disarankan kepada tuan tanah jika pembeli benar-benar komited untuk mengelakkan tanah tersebut dijual kepada individu lain. Selain itu, ‘booking’ ini juga bertujuan mengelakkan pembaziran masa dan wang pembeli kerana proses kelulusan pelan oleh majlis daerah bukan sahaja memakan masa tetapi juga boleh menelan belanja melebihi RM2,000 bagi yuran permohonan dan lain-lain urusan berkaitan. Harus diingat sebarang pembayaran pendahuluan hendaklah dibuat dengan perjanjian hitam putih bagi menjaga kepentingan pembeli dan penjual serta mengelakkan manipulasi dan pergaduhan pada masa akan datang.

Nota : Proses pinjaman tanah bagi pinjaman kerajaan memakan masa dua hingga tiga bulan.

Sekadar hiburan =)

Kongsikan :

About the Author:

Admin
Write code !

Leave A Comment

Hubungi Kami ? sila tekan DISINI
+ +