Asas Atau Tapak Rumah (Foundation)

Asas tapak rumah yang perlu anda tahu sebelum bina rumah

Pembinaan asas atau tapak rumah amat penting bagi memastikan struktur rumah yang dibina kukuh dan melindungi keselamatan penghuni di dalam rumah. Di sini kami ingin berkongsi 2 jenis asas atau tapak rumah yang kebiasaannya digunakan berdasarkan keadaan tapak:

1) Pad footing

i) Digunakan untuk menampung bebanan yang tertumpu pada tiang-tiang utama rumah.-kebiasaannya digunakan di atas tapak yang mempunyai tanah yang keras dan tidak mudah mendap.

ii) Keburukan:
a) tidak sesuai digunakan di atas tanah lembut / tanah tambun atau tanah berhampiran cerun.

2) Raft footing

i) Terdiri daripada ‘slab’ konkrit yang keluasannya sama dengan permukaan lantai rumah dan dibawahnya terdapat unjuran konkrit sepanjang 2 kaki ke dalam tanah.

ii) Digunakan di atas tapak yang mempunyai struktur tanah yang tidak stabil dan mudah mendap (cth: tanah gambut,tanah tambun) kerana struktur ini dapat memindahkan beban secara sama rata ke seluruh kawasan permukaan.

iii) Keburukan:
a) Paip pembentung / saluran elektrik perlu dipasang sebelum konkrit dicurahkan untuk membentuk ‘slab’.
(b) Kos tinggi

Ingin dapatkan khidmat konsultansi tentang bina rumah secara PERCUMA??? Jom call terus atau emelkan kepada Pegawai Pemasaran kami dengan KLIK link dibawah:

Atau anda juga boleh terus Whatsapp kepada pegawai pemasaran:

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatapps dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

LANGKAH-LANGKAH BINA RUMAH BERSAMA MAHLIGAI IDAMAN

Hubungi Kami Sekarang!

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

MAHLIGAI IDAMAN DEVELOPMENT SDN BHD (1263469-H)

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN

PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU

Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534