Faktor-faktor Utama Dalam Pemilihan Tapak Rumah Anda!

Mari Baca Tips Ringkas Yang Kami Sediakan Untuk Anda Ketahui Dengan Lebih Lanjut.

1) LOKASI TAPAK
Lokasi tapak berdekatan dengan kawasan perumahan, berdekatan dengan fasiliti seperti sekolah,masjid, pasar, pekan atau bandar kerana ia akan memperngaruhi nilai pada masa akan datang. Jangan pilih tapak berdekatan kawasan industri.

2) SAIZ TANAH
Pilih saiz lot paling minima biasanya 3000kps berdasarkan syarat dari pihak PBT. Pilihi tapak yang berbentuk tidak terlalu bersegi atau bentuk luar biasa. Saiz tanah juga akan mempengaruhi keluasan maksimum untuk membina rumah setelah ditolak anjakan yang dibenarkan oleh pihak PBT.

3) ORENTASI TAPAK
Orentasi lot tapak mempengaruhi rekabentuk rumah anda. Sebaiknya pilih lot tapak yang menghadap arah atau selatan untuk mengelak sinaran matahari teruk masuk ke dalam rumah.

4) INFRASTRUKTUR SEDIADA
Faktor infrastruktur yang sedia ada di sekitar Kawasan tapak anda juga amat penting. Samada jalan, longkang, sumber bekalan air, api dan telefon telah disediakan. Jika tidak, anda terpaksa mengeluarkan kos yang yang agak tinggi untuk peyediaan kemudahan tersebut.

5) HARGA
Harga kebiasaannya faktor utama dalam perbandingan untuk belian tanah. Anda harus memilih dengan kadar harga yang terbaik.

Jadi, sebelum membuat keputusan anda amatlah digalakkan untuk membuat lawatan ke tapak terlebih dahulu agar ia dipilih berdasarkan citarasa dan kepentingan anda.

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatapps dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

LANGKAH-LANGKAH BINA RUMAH BERSAMA MAHLIGAI IDAMAN

Hubungi Kami Sekarang!

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

MAHLIGAI IDAMAN DEVELOPMENT SDN BHD (1263469-H)

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN

PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU

Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534