Faktor-faktor Utama Dalam Pemilihan Tapak Rumah Anda!

Mari Baca Tips Ringkas Yang Kami Sediakan Untuk Anda Ketahui Dengan Lebih Lanjut.

1) LOKASI TAPAK
Lokasi tapak berdekatan dengan kawasan perumahan, berdekatan dengan fasiliti seperti sekolah,masjid, pasar, pekan atau bandar kerana ia akan memperngaruhi nilai pada masa akan datang. Jangan pilih tapak berdekatan kawasan industri.

2) SAIZ TANAH
Pilih saiz lot paling minima biasanya 3000kps berdasarkan syarat dari pihak PBT. Pilihi tapak yang berbentuk tidak terlalu bersegi atau bentuk luar biasa. Saiz tanah juga akan mempengaruhi keluasan maksimum untuk membina rumah setelah ditolak anjakan yang dibenarkan oleh pihak PBT.

3) ORENTASI TAPAK
Orentasi lot tapak mempengaruhi rekabentuk rumah anda. Sebaiknya pilih lot tapak yang menghadap arah atau selatan untuk mengelak sinaran matahari teruk masuk ke dalam rumah.

4) INFRASTRUKTUR SEDIADA
Faktor infrastruktur yang sedia ada di sekitar Kawasan tapak anda juga amat penting. Samada jalan, longkang, sumber bekalan air, api dan telefon telah disediakan. Jika tidak, anda terpaksa mengeluarkan kos yang yang agak tinggi untuk peyediaan kemudahan tersebut.

5) HARGA
Harga kebiasaannya faktor utama dalam perbandingan untuk belian tanah. Anda harus memilih dengan kadar harga yang terbaik.

Jadi, sebelum membuat keputusan anda amatlah digalakkan untuk membuat lawatan ke tapak terlebih dahulu agar ia dipilih berdasarkan citarasa dan kepentingan anda.

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatsapp dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

Langkah-Langkah Bina Rumah Bersama Mahligai Idaman !

Info

Jumpa kami untuk konsultasi percuma tanpa komitmen untuk membina rumah impian anda. Lihat koleksi pelan-pelan rumah menarik kami dan bincang kesesuaian rumah berdasarkan bajet dan kehendak anda

Pelan

Pelan rumah akan dilukis mengikut spesifikasi pelanggan dan pelan kemudiannya disahkan oleh jurutera bertauliah sebelum dihantar ke Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk kelulusan pembinaan.

Loan

Proses pinjaman akan diuruskan pihak kami samada untuk pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) atau pinjaman swasta melalui bank. Pembiayaan secara tunai turut diterima

Bina

Seterusnya, pembinaan akan diuruskan oleh pihak Mahligai Idaman dengan servis terbaik dan urusan pembinaan selesai sehingga rumah menerima Sijil Kelayakan Duduk (SKD).

Info

Jumpa kami untuk konsultasi percuma tanpa komitmen untuk membina rumah impian anda. Lihat koleksi pelan-pelan rumah menarik kami dan bincang kesesuaian rumah berdasarkan bajet dan kehendak anda.

Pelan

Proses pinjaman akan diuruskan pihak kami samada untuk pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) atau pinjaman swasta melalui bank. Pembiayaan secara tunai turut diterima.

Loan

Pelan rumah akan dilukis mengikut spesifikasi pelanggan dan pelan kemudiannya disahkan oleh jurutera bertauliah sebelum dihantar ke Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk kelulusan pembinaan.

Bina

Seterusnya, pembinaan akan diuruskan oleh pihak Mahligai Idaman dengan servis terbaik dan urusan pembinaan selesai sehingga rumah menerima Sijil Kelayakan Duduk (SKD).


Hubungi Kami Sekarang Atau Walk-In Ke Pejabat Kami !

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

012-9377450

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN
PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU
Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534