Artikel Umum

/Artikel Umum

Tuntutan Bayaran Berperingkat Bina Rumah

By | 2018-05-14T12:56:54+00:00 May 14th, 2018|Categories: Artikel Umum|Tags: , , , |

Tuntutan Bayaran Berperingkat (Progress Payment Claim) Cara pembayaran adalah antara perkara penting yang perlu diketahui apabila berurusan dengan pihak kontraktor. Ia hendaklah menjadi antara elemen penting yang perlu diperjelaskan kepada klien dalam pembentukan kontrak bina rumah (Rujuk gambar). Berdasarkan penyataan dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) terdapat tujuh jenis permohonan pinjaman iaitu; 1. Membeli [...]

Rumah Moden

By | 2018-05-08T10:11:58+00:00 April 30th, 2018|Categories: Artikel Umum|Tags: , , |

Rumah Moden Assalamualaikum, harini admin nak kongsi sedikit berkenaan topik Rumah Moden kepada anda. Terdapat beberapa koleksi reka bentuk rumah yang berasaskan kemodenan yang mampu dibina atas permintaan masing-masing. Selain daripada koleksi yang ada , terdapat beberapa rumah moden yang sangat menarik pelanggan yang dipaparkan di laman sosial. Rumah moden pada masa kini menjadi salah [...]

Selamat Hari Bumi Semua !

By | 2018-04-23T10:39:47+00:00 April 23rd, 2018|Categories: Artikel Umum, Berita Semasa|Tags: , , , |

Ada apa dengan Hari Bumi buat Mahligai Idaman? Bina rumah banglo mungkin tidak sebesar impaknya terhadap alam sekeliling namun kami komited untuk terus memberikan yang terbaik dalam mengenengahkan elemen-elemen mampan atau mesra alam sekitar dalam setiap projek kami. Tanggal 22 April setiap tahun, telah dipilih oleh masyarakat secara global untuk memberikan kesedaran akan bagaimana setiap [...]

Kerangka Bumbung Rumah

By | 2018-03-19T10:36:21+00:00 March 19th, 2018|Categories: Artikel Umum, Progres Rumah|Tags: , , , |

Pemasangan Kerangka Bumbung Bumbung ialah komponen struktur bangunan yang paling atas di setiap struktur rumah atau bangunan. Bumbung ini menutup dan melindungi bangunan daripada kesan cuaca seperti hujan dan panas. Bumbung terdiri daripada rangka dan penutup bumbung. Rangka bumbung diperbuat daripada kayu, keluli atau komposit. Fungsi rangka bumbung adalah untuk menyokong penutup bumbung. Penutup [...]

Buat Rumah Atas Tanah Sendiri

By | 2018-03-07T15:23:05+00:00 March 7th, 2018|Categories: Artikel Umum|Tags: , |

BUAT RUMAH ATAS TANAH SENDIRI Seperti yang kita sedia maklum rumah merupakan keperluan asas pada zaman kegemilangan ini bukan sahaja masa kini malah sejak zaman-berzaman lagi rumah amat peting. Tapi dengan kos sara hidup masa kini rumah kebanyakanya rumah dijual dengan harga yang mahal sampai sesetengah orang tidak mampu memilikinya. Ada juga rumah yang mampu [...]

Pinjaman Perumahan Kerajaan Lppsa 2018

By | 2018-02-22T12:19:02+00:00 February 22nd, 2018|Categories: Artikel Umum, Governments, Jual Beli|Tags: , , , , , |

Penambahbaikan Baru Pinjaman Perumahan Kerajaan, LPPSA Untuk Tahun 2018 Ini secara ringkasnya penambahbaikan yang dibuat oleh LPPSA bagi tahun 2018: ✅ Yuran Guaman boleh dimasukkan dalam pinjaman perumahan, LPPSA. Komen kami ?: Ini untuk yuran guaman sahaja. Secara kasarnya, yuran guaman adalah 2% daripada harga rumah. Contoh jika harga rumah RM 300,000; maka yuran guamannya adalah [...]

Nak Tengok Rumah Moden Terbaik di Kelantan Disember 2017 Ini?

By | 2017-12-10T12:23:58+00:00 December 10th, 2017|Categories: Artikel Umum, Berita Semasa, Progres Rumah|Tags: , , , , |

Rumah Moden Pelan Setingkat di Kelantan Rumah yang baharu sahaja siap di Pantai Senak Bachok Kelantan, struktur yang sungguh cantik dan moden Mahligai Idaman bawakan ! Tinggal tak lama dah sebelum banglo rumah moden ni diserah kunci oleh pegawai pemasaran Kontraktor Bina Rumah di Kelantan kepada tuan rumah. Persekitaran banglo ni makin cantik dengan tambahan [...]

2 Ilmu Yang WAJIB Kontraktor Bina Rumah Ambil Tahu !

By | 2017-12-03T17:25:13+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Artikel Umum, Berita Semasa|Tags: , , |

Asas Rumah dan Pad Footing Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Apa khabar semua? Admin harap korang semua sihat-sihat hendaknya la ya.. Haa, hari ni admin rasa nak share sikit "ilmu" berkaitan pembinaan rumah di Kelantan dan Terengganu. Apakah itu ASAS? Asas atau Foundation digunakan di dalam pembinaan rumah untuk memindahkan beban (live road dan dead load) [...]

SUSAHNYAAA…. NAK BUAT “BUDGETING” NI!!

By | 2017-10-10T10:03:15+00:00 October 10th, 2017|Categories: Artikel Umum, Tips Bina Rumah|Tags: , , , , , , , , , , , , , |

SUSAHNYAAA…. NAK BUAT “BUDGETING” NI!! Ini lah antara perkara yang menjadi topik bualan HANGAT di kala merancang untuk membina atau membeli sebuah RUMAH IMPIAN..Betul tak??..Ya, sudah semestinya!..Jika anda berhasrat memiliki sebuah rumah adalah PENTING untuk mempunyai perancangan yang JELAS dan BIJAK berkaitan perbelanjaan kewangan atau “budgeting” ini. . Perancangan secara JELAS dan BIJAK?? Semestinya, [...]

Okeh..Letss goooo!

By | 2017-10-10T10:03:01+00:00 October 10th, 2017|Categories: Artikel Umum, Progres Rumah|Tags: , , , , , , , , |

Alhamdullilah..sebuah lagi projek baru bakal dibina di Kubang Kerian.. Minggu lepas pegawai tapak kami telah memantau keadaan tapak baru ini dan penilaian telah dilakukan akan kerja2 awal dan kos yang akan terlibat. . Hopefully, semuanya berjalan dengan lancar dan jayanya..haa..admin ada share sikit 3D bagi rumah ini..Fuhhh..memang terbaikk.. Apapun ini teaser sahaja..tunggu [...]

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Hubungi Kami ? sila tekan DISINI
+ +