Lampu LED Atau Lampu Pijar?

Mari Baca Tips Ringkas Yang Kami Sediakan Untuk Anda Ketahui Lebih Lanjut.

lampu led

Bil elektrik anda naik disebabkan penggunaan lampu yang tak sesuai? Pernah dengar tentang Lampu LED? Lampu LED tu macam mana bentuk dia dan molek ke lampu LED kalau kite guna di rumah berbanding lampu pijar?

Lampu LED merupakan singkatan kepada “Light Emitting Diode”. Ia adalah jenis lampu yang popular pada hari ini. Akan tetapi, masih terdapat banyak juga kediaman dan pejabat masih menggunakan lampu pijar. Untuk info yang lebih lanjut jom tengok tips kami di bawah supaya anda tidak tersalah membuat pilihan.

1) Lampu LED

  • Jangka hayat lampu LED adalah lebih lame berbanding lampu pijar.
  • Jimat elektrik.
  • Digunakan juga untuk pelbagai kegunaan termasuk lampu isyarat dan papan-papan iklan.
  • Lampu LED kurang panas kerana mampu menukarkan tenaga kepada cahaya dengan lebih baik berbanding dengan lampu biasa yang mana kebanyakan tenaga akan turut menghasilkan haba.

Kelemahan:

  • Harga mahal

2) Lampu Pijar/Mentol Lampu

  • Harga lebih murah berbanding lampu LED
  • Menghasilkan keluaran cahaya yang agak tinggi.
  • Boleh didapati dalam pelbagai bentuk, saiz dan aplikasi.
  • Mudah dipasang.

Kelemahan:

  • Menggunakan tenaga elektrik yang tinggi
  • Mudah pecah jika tidak berhati-hati
  • Menghasilkan haba yang panas
  • Tidak tahan lame

๐‰๐š๐๐ข ๐๐ข๐ฌ๐ข๐ง๐ข ๐ค๐ข๐ญ๐ž ๐›๐จ๐ฅ๐ž๐ก ๐ฅ๐ข๐ก๐š๐ญ ๐ฅ๐š๐ฆ๐ฉ๐ฎ ๐‹๐„๐ƒ ๐ฌ๐š๐ฅ๐š๐ก ๐ฌ๐š๐ญ๐ฎ ๐ฉ๐ข๐ฅ๐ข๐ก๐š๐ง ๐ฒ๐š๐ง๐  ๐ญ๐ž๐ซ๐›๐š๐ข๐ค ๐ฎ๐ง๐ญ๐ฎ๐ค ๐ค๐ž๐ ๐ฎ๐ง๐š๐š๐ง ๐๐ข ๐ซ๐ฎ๐ฆ๐š๐ก ๐ค๐ž๐ซ๐š๐ง๐š ๐ฆ๐ž๐ฆ๐ฉ๐ฎ๐ง๐ฒ๐š๐ข ๐ค๐ž๐ฅ๐ž๐›๐ข๐ก๐š๐ง ๐๐š๐ซ๐ข ๐ฌ๐ž๐ ๐ข ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฃ๐ข๐ฆ๐š๐ญ๐š๐ง ๐ญ๐ž๐ง๐š๐ ๐š ๐ž๐ฅ๐ž๐ญ๐ซ๐ข๐ค ๐๐š๐ง ๐ฉ๐ž๐ง๐œ๐š๐ก๐š๐ฒ๐š๐š๐ง ๐ฒ๐š๐ง๐  ๐ค๐ฎ๐š๐ญ.

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatapps dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

LANGKAH-LANGKAH BINA RUMAH BERSAMA MAHLIGAI IDAMAN

Hubungi Kami Sekarang!

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

MAHLIGAI IDAMAN DEVELOPMENT SDN BHD (1263469-H)

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN

PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU

Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534