Lampu LED Atau Lampu Pijar?

Mari Baca Tips Ringkas Yang Kami Sediakan Untuk Anda Ketahui Lebih Lanjut.

lampu led

Bil elektrik anda naik disebabkan penggunaan lampu yang tak sesuai? Pernah dengar tentang Lampu LED? Lampu LED tu macam mana bentuk dia dan molek ke lampu LED kalau kite guna di rumah berbanding lampu pijar?

Lampu LED merupakan singkatan kepada “Light Emitting Diode”. Ia adalah jenis lampu yang popular pada hari ini. Akan tetapi, masih terdapat banyak juga kediaman dan pejabat masih menggunakan lampu pijar. Untuk info yang lebih lanjut jom tengok tips kami di bawah supaya anda tidak tersalah membuat pilihan.

1) Lampu LED

 • Jangka hayat lampu LED adalah lebih lame berbanding lampu pijar.
 • Jimat elektrik.
 • Digunakan juga untuk pelbagai kegunaan termasuk lampu isyarat dan papan-papan iklan.
 • Lampu LED kurang panas kerana mampu menukarkan tenaga kepada cahaya dengan lebih baik berbanding dengan lampu biasa yang mana kebanyakan tenaga akan turut menghasilkan haba.

Kelemahan:

 • Harga mahal

2) Lampu Pijar/Mentol Lampu

 • Harga lebih murah berbanding lampu LED
 • Menghasilkan keluaran cahaya yang agak tinggi.
 • Boleh didapati dalam pelbagai bentuk, saiz dan aplikasi.
 • Mudah dipasang.

Kelemahan:

 • Menggunakan tenaga elektrik yang tinggi
 • Mudah pecah jika tidak berhati-hati
 • Menghasilkan haba yang panas
 • Tidak tahan lame

๐‰๐š๐๐ข ๐๐ข๐ฌ๐ข๐ง๐ข ๐ค๐ข๐ญ๐ž ๐›๐จ๐ฅ๐ž๐ก ๐ฅ๐ข๐ก๐š๐ญ ๐ฅ๐š๐ฆ๐ฉ๐ฎ ๐‹๐„๐ƒ ๐ฌ๐š๐ฅ๐š๐ก ๐ฌ๐š๐ญ๐ฎ ๐ฉ๐ข๐ฅ๐ข๐ก๐š๐ง ๐ฒ๐š๐ง๐  ๐ญ๐ž๐ซ๐›๐š๐ข๐ค ๐ฎ๐ง๐ญ๐ฎ๐ค ๐ค๐ž๐ ๐ฎ๐ง๐š๐š๐ง ๐๐ข ๐ซ๐ฎ๐ฆ๐š๐ก ๐ค๐ž๐ซ๐š๐ง๐š ๐ฆ๐ž๐ฆ๐ฉ๐ฎ๐ง๐ฒ๐š๐ข ๐ค๐ž๐ฅ๐ž๐›๐ข๐ก๐š๐ง ๐๐š๐ซ๐ข ๐ฌ๐ž๐ ๐ข ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฃ๐ข๐ฆ๐š๐ญ๐š๐ง ๐ญ๐ž๐ง๐š๐ ๐š ๐ž๐ฅ๐ž๐ญ๐ซ๐ข๐ค ๐๐š๐ง ๐ฉ๐ž๐ง๐œ๐š๐ก๐š๐ฒ๐š๐š๐ง ๐ฒ๐š๐ง๐  ๐ค๐ฎ๐š๐ญ.

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatsapp dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

Langkah-Langkah Bina Rumah Bersama Mahligai Idaman !

Info

Jumpa kami untuk konsultasi percuma tanpa komitmen untuk membina rumah impian anda. Lihat koleksi pelan-pelan rumah menarik kami dan bincang kesesuaian rumah berdasarkan bajet dan kehendak anda

Pelan

Pelan rumah akan dilukis mengikut spesifikasi pelanggan dan pelan kemudiannya disahkan oleh jurutera bertauliah sebelum dihantar ke Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk kelulusan pembinaan.

Loan

Proses pinjaman akan diuruskan pihak kami samada untuk pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) atau pinjaman swasta melalui bank. Pembiayaan secara tunai turut diterima

Bina

Seterusnya, pembinaan akan diuruskan oleh pihak Mahligai Idaman dengan servis terbaik dan urusan pembinaan selesai sehingga rumah menerima Sijil Kelayakan Duduk (SKD).

Info

Jumpa kami untuk konsultasi percuma tanpa komitmen untuk membina rumah impian anda. Lihat koleksi pelan-pelan rumah menarik kami dan bincang kesesuaian rumah berdasarkan bajet dan kehendak anda.

Pelan

Proses pinjaman akan diuruskan pihak kami samada untuk pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) atau pinjaman swasta melalui bank. Pembiayaan secara tunai turut diterima.

Loan

Pelan rumah akan dilukis mengikut spesifikasi pelanggan dan pelan kemudiannya disahkan oleh jurutera bertauliah sebelum dihantar ke Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk kelulusan pembinaan.

Bina

Seterusnya, pembinaan akan diuruskan oleh pihak Mahligai Idaman dengan servis terbaik dan urusan pembinaan selesai sehingga rumah menerima Sijil Kelayakan Duduk (SKD).


Hubungi Kami Sekarang Atau Walk-In Ke Pejabat Kami !

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

012-9377450

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN
PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU
Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534