Lantai Rumah Rendah Atau Tinggi Pilihan Anda?

Faktor Pemilihan Lantai Rumah Yang Perlu Anda Ketahui.

๐—›๐—ฎ๐—ถ ๐—ด๐—ฎ๐—ถ๐˜€! ๐—”๐—ป๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐˜ ๐—ฝ๐—ถ๐—น๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ถ๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ถ ๐—ฟ๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ต ๐˜‚๐—ป๐˜๐˜‚๐—ธ ๐—ฟ๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ต ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฟ๐˜‚ ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ?

Terdapat beberapa faktor yang perlu diambil kira untuk ketinggian lantai rumah sebelum mula bina rumah. Antaranya ialah:

๐Ÿญ) ๐—ž๐—ฒ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—–๐˜‚๐—ฎ๐—ฐ๐—ฎ (๐—œ๐˜€๐˜‚ ๐—•๐—ฎ๐—ป๐—ท๐—ถ๐—ฟ)

โžก๏ธ Semakin tinggi ketinggian lantai semakin berkurang risiko air banjir utk masuk ke dalam ruang rumah.

๐Ÿฎ) ๐—ฃ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฅ๐˜‚๐—ฎ๐—ป๐—ด (๐—ฅ๐˜‚๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐˜, ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ถ๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต)

– Jika ketinggian lantai ke siling rumah lebih tinggi, boleh memberikan kelegaan kepada penghuni rumah anda.

๐Ÿฏ) ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—จ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ (๐—จ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฎ๐—ถ๐—ธ, ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜†๐—ฒ๐—ท๐˜‚๐—ธ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ป๐—ฎ๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—น)

โžก๏ธ Bagi rumah yang terlalu rendah ketinggi lantai ke siling menyebabkan penghuni rumah terasa bahang panas yang tinggi.
โžก๏ธ Udara masuk secara natural jua masuk ke rumah jika pembinaan lantai rumah yang lebih tinggi.

๐Ÿฐ) ๐—ฃ๐—ฒ๐—ป๐—ฐ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜†๐—ฎ๐—ฎ๐—ป

โžก๏ธ Cahaya juga masuk secara drastik ke dalam rumah membuatkan pengurangan kelembapan barangan dalam rumah.

๐Ÿฑ) ๐—”๐˜€๐˜๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ธ๐—ฎ (๐—Ÿ๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต ๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ด๐—ถ, ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐—ป

โžก๏ธ Rumah yang tinggi memang akan menampakkan lebih mewah dan lebih gah. Rumah jua kelihatan lebih besar.

Namun, semakin tinggi ketinggian lantai rumah, semakin bertambah kos pembinaan.ย  Semoga perkongsian ini memberi sedikit pengetahuan kepada tuan puan.

Ingin dapatkan khidmat konsultansi tentang bina rumah secara ๐—ฃ๐—˜๐—ฅ๐—–๐—จ๐— ๐—”??? Jom call terus atau emelkan kepada Pegawai Pemasaran kami dengan KLIK link dibawah:

Jom call terus atau emelkan kepada Pegawai Pemasaran kami dengan KLIK link dibawah:

Atau anda juga boleh terus Whatsapp kepada pegawai pemasaran:

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatsapp dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

Langkah-Langkah Bina Rumah Bersama Mahligai Idaman !

Info

Jumpa kami untuk konsultasi percuma tanpa komitmen untuk membina rumah impian anda. Lihat koleksi pelan-pelan rumah menarik kami dan bincang kesesuaian rumah berdasarkan bajet dan kehendak anda

Pelan

Pelan rumah akan dilukis mengikut spesifikasi pelanggan dan pelan kemudiannya disahkan oleh jurutera bertauliah sebelum dihantar ke Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk kelulusan pembinaan.

Loan

Proses pinjaman akan diuruskan pihak kami samada untuk pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) atau pinjaman swasta melalui bank. Pembiayaan secara tunai turut diterima

Bina

Seterusnya, pembinaan akan diuruskan oleh pihak Mahligai Idaman dengan servis terbaik dan urusan pembinaan selesai sehingga rumah menerima Sijil Kelayakan Duduk (SKD).

Info

Jumpa kami untuk konsultasi percuma tanpa komitmen untuk membina rumah impian anda. Lihat koleksi pelan-pelan rumah menarik kami dan bincang kesesuaian rumah berdasarkan bajet dan kehendak anda.

Pelan

Proses pinjaman akan diuruskan pihak kami samada untuk pinjaman kerajaan melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) atau pinjaman swasta melalui bank. Pembiayaan secara tunai turut diterima.

Loan

Pelan rumah akan dilukis mengikut spesifikasi pelanggan dan pelan kemudiannya disahkan oleh jurutera bertauliah sebelum dihantar ke Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk kelulusan pembinaan.

Bina

Seterusnya, pembinaan akan diuruskan oleh pihak Mahligai Idaman dengan servis terbaik dan urusan pembinaan selesai sehingga rumah menerima Sijil Kelayakan Duduk (SKD).


Hubungi Kami Sekarang Atau Walk-In Ke Pejabat Kami !

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

012-9377450

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN
PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU
Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534