Tips Pemilihan Wallpaper Yang Bersesuian

Mari Baca Tips Ringkas Yang Kami Sediakan Untuk Anda Ketahui Lebih Lanjut.

Penggunaan kertas dinding atau wallpaper bukanlah sesuatu yang baru bagi menggantikan cat dalam menyerikan kediaman kita. Malah ia dapat digunakan untuk memberikan impak yang mewah pada dinding rumah kita sekaligus dapat mengurangkan kos untuk mengubahsuai rumah.

Di sini kami ingin kongsikan kepada anda beberapa tips yang boleh digunakan untuk memastikan wallpaper yang dipilih sesuai dengan kediaman anda.

๐Ÿ. ๐–๐€๐‘๐๐€
Jika anda mempunyai bilik yang sempit dan mahukan bilik kelihatan lebih luas dan tinggi, bolehlah gunakan warna wallpaper yang lembut dan cerah seperti putih, cream, ungu lembut ataupun warna yang sejuk.

๐Ÿ. ๐๐„๐๐‚๐€๐‡๐€๐˜๐€๐€๐
Tahukah anda bahawa wallpaper juga dapat memantulkan cahaya? Kesan pantulan cahaya dapat dihasilkan melalui wallpaper yang bercorak cerah, halus ataupun metalik. Elakkan menggunakan warna yang gelap kerana ia akan mempengaruhi suasana ruang itu.

๐Ÿ‘. ๐Œ๐Ž๐“๐ˆ๐…
Terdapat pelbagai corak dan motif yang dijual di pasaran sebagai contoh, corak 3D, corak geometri, motif susunan bata dan banyak lagi. Ruangan terbuka seperti ruang untuk anda bersantai bolehlah menggunakan wallpaper yang bercorak kecil. Tidak semua motif sesuai dengan sudut atau ruang tertentu. Jadi, anda perlu bijak padankan motif dengan ruang tersebut agar ia tidak kelihatan janggal.

๐Ÿ’. ๐’๐„๐‘๐‹๐€๐‡๐Š๐€๐ ๐‘๐”๐€๐๐†
Untuk menyerlahkan ruang kediaman anda, corak-corak tertentu boleh digunakan. Sebagai contoh, untuk menampakkan sesuatu ruang itu lebih tinggi, wallpaper bercorak menegak boleh digunakan. Jika inginkan ruang itu kelihatan lebih luas, gunakan wallpaper bercorak kecil.

๐Ÿ“. ๐’๐”๐€๐ˆ ๐๐€๐ƒ๐€๐ ๐ƒ๐„๐๐†๐€๐ ๐๐ˆ๐‰๐€๐Š
Bilik yang terlalu banyak corak pasti akan membuatkan kita serabut. Begitu juga dengan bilik yang tiada corak, pasti lama kelamaan akan buat kita bosan. Jadi, kena pandai suai padankan corak wallpaper. Kalau ingin pilih dua corak wallpaper, anda perlu guna corak yang mempunyai warna yang sama.

๐Ÿ”. ๐Š๐„๐๐€๐‹๐๐€๐’๐“๐ˆ ๐‰๐„๐๐ˆ๐’ ๐Œ๐€๐“๐„๐‘๐ˆ๐€๐‹
Antara jenis material yang terdapat di pasaran adalah vinyl, fabric vinyl, grasscloth dan sebagainya. Okey, kita ambil satu contoh, material vinyl yang menawarkan pelbagai warna, motif, dan agak kemas. Ada juga sesetengah wallpaper jenis vinyl yang kalis api dan air.

๐Ÿ•. ๐“๐€๐‡๐” ๐‚๐€๐‘๐€ ๐๐„๐‘๐’๐ˆ๐‡๐Š๐€๐
Adalah satu cabaran untuk membersihkan habuk dan kotoran yang melekat pada dinding. Pastikan anda gunakan cara yang betul untuk membersihkan wallpaper kerana sesetengah wallpaper berisiko untuk koyak dan rosak bergantung kepada material wallpaper itu.

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatapps dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

LANGKAH-LANGKAH BINA RUMAH BERSAMA MAHLIGAI IDAMAN

Hubungi Kami Sekarang!

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

MAHLIGAI IDAMAN DEVELOPMENT SDN BHD (1263469-H)

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN

PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU

Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534