STATUS TANAH PERTANIAN | TIPS BINA RUMAH

/, Berita Semasa/STATUS TANAH PERTANIAN | TIPS BINA RUMAH

Terdapat sebilangan dari kita mewarisi tanah daripada ibu bapa yang kebanyakannya status tanah yang masih dalam kategori pertanian.

Kebiasaannya, saiz tanah ini melebihi 1 ekar. Jadi, apakah boleh kita bina rumah diatas pertanian?
Jawapannya; Ya dan Tidak.

YA:
1) Sesetengah Majlis Daerah memberi kelulusan pelan rumah yang akan dibina di atas status tanah pertanian. Sebagai contoh di Kelantan, MD Bachok adalah antara Majlis Daerah yang masih memberikan kelulusan pelan rumah di atas tanah pertanian.
Mungkin faktor tanah pertanian disana masih banyak.
2) Pinjaman Perumahan untuk kakitangan Kerajaan membenarkan pinjaman diberikan kepada permohonan kakitangan kerajaan yang ingin membina di atas tanah pertanian. Tetapi masih tertakluk pada yang No 1, iaitu pelan rumah perlu diluluskan oleh Majlis Daerah.

TIDAK:
1) Kebanyakan Majlis Daerah sudah mewajibkan pemilik tanah untuk menukarkan status tanah pertanian ke status bangunan bagi syarat kelulusan pelan rumah.

Jika Majlis Daerah sudah mewajibkan untuk menukar status tanah pertanian ke tanah bangunan. Ini bermaksud, permohnan kelulusan pelan hanya diberikan apabila tanah sudah ditukar status atau sedang dalam proses ditukar status.

Pemohon tidak dapat hantar permohonan pinjaman pinjaman perumahan kakitangan kerajaan selagi pelan rumah tidak diluluskan Majlis Daerah.

2) Majoriti pinjaman bank mewajibkan tanah ditukar status kepada status bangunan walaupun sesetengah Majlis Daerah meluluskan pelan bagi status pertanian. Ini bermaksud, walaupun pelan itu sudah lulus di peringkat Majlis Daerah, bank akan menggunakan polisinya bagi menolak pinjaman bagi tanah berstatus pertanian.
Ini disebabkan pihak bank juga mahu melindungi kepentingan mereka yakni jika terdapat kegagalan bayaran pinjaman, banglo yang dilelong itu lebih tinggi nilainya jika ia berada dalam status tanah bangunan.

TIPS BINA RUMAH: STATUS TANAH PERTANIAN

TIPS BINA RUMAH: STATUS TANAH PERTANIAN


Soalan?

Bagaimana pula jika kita buat rumah secara tunai / cash?
Jawapannya, jika kita buat ikut prosedur Majlis Daerah, kebanyakan tanah perlu berada dalam status bangunan sebelum pelan rumah diluluskan.
Tetapi, jika kita tidak mengikut prosedur Majlis Daerah, itu cerita lain.

Jadi apa nasihat Mahligai Idaman?
Pada kami tukarlah status tanah anda walaupun Majlis Daerah ditempat anda tidak mewajibkan begitu bagi permohonan pelan rumah.

Kos tukar status adalah berbeza mengikut setiap Daerah dan kosnya tidaklah mahal. Anda boleh rujuk kos di Pejabat Tanah masing-masing.

Biasanya premium tukar status sekitar RM 1.00-1.40 setiap sq meter. Kalau tanah anda 1 ekar jadi saiznya dalam Sq Meter adalah 4047. Kos bagi tukar status, katalah premium tukar status RM 1.40 per sq meter; 4047 sq meter x RM 1.40 = RM 5,665.

Apakah nilai RM 5,665 ini mahal bagi tanah seekar? Baik, mari kami ceritakan sebuah kisah benar yang berlaku bulan lepas.

Seorang kakitangan awam telah pun mempunyai rumah dan tanah di Buloh Poh, Ketereh. Beliau telahpun membina rumahnya diatas tanahnya sendiri pada tahun 2003 dengan pinjaman kerajaan. Dan tanahnya masih tanah berstatus Pertanian dengan keluasan lebih 1 ekar.
Pada waktu itu, Majlis Daerah Ketereh meluluskan pelan rumah diatas tanah pertanian. Jadi, beliaupun tidak tukar status.

Tahun 2015, kerajaan memutuskan untuk mengambil tanahnya bagi tujuan pembinaan lebuhraya. Dan kerajaan membayar pampasan rumah dan tanah 1 ekarnya dengan harga RM 600,000.
Walhal, jika tanahnya berstatus bangunan, nilaian rumah dan tanahnya adalah RM 1 juta. Beliau tepuk dahi apabila datang bertemu kami dan mengatakan kekesalannya tidak tukar status dahulu. Kos tukar status tanahnya mungkin sekitar RM4-5k sahaja, tetapi beliau kerugian hampir RM 400k akibat perbezaan nilaian tanah berstatus pertanian yang murah.

Moga artikel ini bermanfaat untuk semua.

By |2017-10-02T11:49:12+00:00October 26th, 2015|Categories: Artikel Umum, Berita Semasa|Tags: |40 Comments

About the Author:

Admin
Write code !

40 Comments

  1. Mohd November 12, 2016 at 11:00 am - Reply

    Adakah boleh tukar kepada tanah bangunan jika tanah pertanian itu kurang 1 ekar ?

    • Admin
      admin November 15, 2016 at 9:50 am - Reply

      Boleh Takda masalah, Anda perlu berurusan dengan pejabat tanah untuk mengetahui nilai pekaki persegi yang perlu dibayar bagi proses penukara status tanah. Terima kasih 🙂

  2. azy February 3, 2017 at 1:42 pm - Reply

    Brpa lma tempoh msa tukar status tnh prtnian kpd bngunan

    • Admin
      admin February 5, 2017 at 9:01 am - Reply

      Biasanya tempoh tukar syarat antara 3-6 bulan jika tiada apa-apa sekatan kepentingan

  3. Nur February 7, 2017 at 10:16 am - Reply

    Sy nk tny, klo tanah tu luas dlm 4 ekar tp nk buat rumah dlm 1/2 ekar, boleh ke tukar utk yg 1/2 ekar tu je utk status bangunan?

    • Admin
      admin March 7, 2017 at 1:05 pm - Reply

      Boleh. Dengan syarat perlu pecah sempadan dahulu kepada dua lot 1/2 ekar dan 3 1/2 ekar. Kemudian proses tukar syarat untuk 1/2 ekar sahaja

  4. Sara April 16, 2017 at 10:45 pm - Reply

    Tanah berstatus bangunan ada 2 nama, boleh x apply loan rumah?tanah dan rumah sedia ada atas tanah tersebut dan habis byr..

    • Admin
      Admin April 17, 2017 at 10:34 am - Reply

      boleh, tetapi memerlukan persetujuan kedua-dua belah pihak.

  5. ann ahmad July 19, 2017 at 11:16 am - Reply

    maaf nak bertanya,kalau geran tanah masih berstatus pertanian,perlukah ditukar dulu ke status bangunan untuk menambah penama bagi mencukupi 4 beradik.sekarang geran ada 2penama sahaja, untuk 2ekar tanah.berapa kos yang perlu dibayar untuk menambah 2penama lagi dan kos tukar status bangunan..maaf tak faham sangat bab tanah ni…mohon pencerahan..

    • Admin
      Admin July 20, 2017 at 11:31 am - Reply

      berkenaan dengan soalan cik/puan, tidak boleh menukar status bangunan untuk menambah penama bagi 4 beradik kerana syarat untuk tanah 2 ekar tanah itu hanya dibolehkan 2 penama sahaja mengikut Pejabat Tanah di Kelantan. Kos tukar status bangunan sebenarnya mengikut keluasan tanah dan kawasan di setiap daerah. Kebiasaanya harga kos untuk tukar syarat akan dinilai oleh Pejabat Tanah apabila cik/puan berurusan dengan Pejabat Tanah nanti.

  6. Anwar July 27, 2017 at 1:50 pm - Reply

    Asalamualaikum..saya sedang membina rumah secara sendiri(tidak mengunakan khidmat kontraktor) atas tanah yang berstatus pertanian,adakah saya akan didenda kerana tidak memiliki pelan rumah?

    • Admin
      Admin July 30, 2017 at 10:31 am - Reply

      waalaikummussalam tuan, ye akan didenda jika pihak majlis daerah melakukan pemeriksaan ke atas rumah tuan kerana tuan tidak memiliki pelan rumah yang diluluskan oleh majlis daerah.

  7. Gaban July 30, 2017 at 2:51 pm - Reply

    Salam..saya nk tanya jika saya hendak membeli tanah berstatus pertanian, bolehkah menggunakan loan kerajaan (LPPSA)?

    Dan bolehkah tuan memberikan syarat2 utk memohon loan kerajaan serta prosedur utk memohon. Terima kasih

    • Admin
      Admin July 31, 2017 at 11:46 am - Reply

      waaalaikummussalam, untuk soalan berkenaan dengan loan kerajaan (LPPSA), saya cadangkan tuan/puan terus melayari laman web LPPSA atau terus hubungi nombor tertera di laman web tersebut untuk mendapatkan jawapan yang lebih terperinci dan tepat.

  8. Hafiz August 31, 2017 at 2:34 pm - Reply

    Assalamualaikum. Maaf bertanya boleh x?klu tanah pertanian 3hekar lebih dibagi 4 nama? … sebab ingin pecah lot..jika xboleh apa cara yg boleh?

    • Admin
      Admin September 5, 2017 at 5:01 pm - Reply

      Waalaikummsalam, boleh dibahagi 4 nama sekiranya tanah pertanian 3 ekar kerana lebih keluasan tanah untuk dibahagi 4. Terima Kasih

  9. Mohd Haniff September 6, 2017 at 9:27 am - Reply

    Assalamualaikum…
    1. saya mempunyai tanah berstatus “dusun” mempunyai keluasan 370 depa dan ada 2 penama diatas geran. Saya berhasrat membuat pecah bahagian dan menukar status “dusun” kepada kediaman/bangunan. Adakah permohonan saya ini akan berjaya? dan berapa pula kos pecah bahagian dan tukar status geran tersebut?

    • Admin
      Admin September 13, 2017 at 2:24 pm - Reply

      Waalaikummusalam, permohonan encik pasti berjaya jika mengikut syarat-syarat yang ditetapkan oleh pejabat tanah di daerah encik . Kos-kos untuk pecah bahagian kebiasaan akan dinilai oleh pejabat tanah. Jadi kami tidak dapat bagitahu kos yang tepat kepada encik. Untuk maklumat lanjut sila ke pejabat tanah di daerah encik unutk mendapat penerangan yang lebih terperinci.

  10. Firda September 24, 2017 at 11:41 pm - Reply

    Salam,
    Apa beza pecah bahagian dan pecah sempadan? Tanah yang telah dipecah bahagian atau dipecah sempadan boleh atau tidak untuk pinjaman perumahan?

    • Admin
      Admin September 25, 2017 at 10:10 am - Reply

      Waalaikummussalam. , Tanah yg tak dipecah bahagian atau sempadan; jika dlm geran tu nama ramai (lebih dari seorang yg bkn kaitan spt suami isteri, ayah anak; mak anak; adik beradik 2 org), tidak boleh dibuat pinjaman perumahan. Contoh tanah ada 3 nama…ada sepupu, mak sedara dan kita, tidak boleh nak buat pinjaman, selagi tidak pecah bahagian atau sempadan. Istilah pecah bahagian dan pecah sempadan ni hampir sama saja. Ia dibuat utk mendapatkan geran individu. Contoh 3 nama tadi; dipecah bahagian atau pecah sempadan; akan kuar 3 lot individu

  11. wan October 25, 2017 at 12:47 pm - Reply

    Assalam. Maaf bertanya, kalau saya ingin membeli tanah berstatus pertanian/padi dengan keluasan 2 ekar yang mempunyai 4 nama. Boleh x proses pindah milik ini dilakukan?

    Jika tanah ini saya ingin tukar syarat kpd lot kediaman dan pecah sempadan kepada lot-lot banglo, adakah proses ini dibenarkan?

    Jika dibolehkan, bagaimana langkah2 yang perlu diambil. Berapakah kos dan masa yang terlibat.

    Mohon pencerahan. Terima kasih.

    • Admin
      Admin October 26, 2017 at 3:53 pm - Reply

      Waalaikummusalam,boleh dibeli sekiranya dipersetujui oleh ke empat-empat pemilik.

      Proses tukar syarat kepada lot kediaman dan pecah sempadan kepada lot-lot banglo, proses ini dibenarkan.
      Tuan perlu ke pejabat tanah untuk mendapatkan penerangan lanjut berkenaan dengan proses-proses yang perlu dilakukan.

      Manakala dari segi kos dan masa perlu rujuk kepada mana- mana Pejabat Ukur.

  12. mashitah latif October 28, 2017 at 11:22 pm - Reply

    Sy beli tanah lot yg dijual oleh tuan tanah, dlm 5000 kaki, dan ada surat perjanjian jual beli hitam putih, dan tanah lot atas nama sy, sy ingin membina rumah atas tanah lot tersebut yg berstatus pertanian, boleh ke tanah lot tersebut di tukar kpd status perumahan, untuk sy memohon pinjaman perumahan kerajaan

    • Admin
      Admin October 29, 2017 at 9:47 am - Reply

      Salam, boleh, tiada masalah

  13. farah December 25, 2017 at 4:25 am - Reply

    terima kasih admin.ilmu yang sangat bemanfaat.

    • Admin
      Admin December 25, 2017 at 8:53 am - Reply

      sama-sama cik

  14. Nik December 28, 2017 at 12:35 am - Reply

    Salam..saya bercadang ingin membeli tanah pertanian..
    Soalannya, boleh atau tidak ketika proses tukar nama,saya mmbuat penukaran kepada status bangunan? Adakah terdapat tempoh masa selepas tukar nama untuk penukaran status bangunan?

    • Admin
      Admin December 28, 2017 at 11:28 am - Reply

      Berkenaan soalan tuan tersebut, proses tukar status dan tukar nama boleh dibuat serentak, dan utk tukar status proses memakan masa 6 – 8 bulan bergantung kepada pejabat tanah di majlis daerah tempat tuan buat tersebut.

      • Nik December 28, 2017 at 11:36 am - Reply

        Terima kasih tuan..berapa pula anggaran kos untuk tukar nama+tukar status jika keluasan tanah 8000kaki persegi di salor

        • Admin
          Admin December 28, 2017 at 12:48 pm - Reply

          Maaf berkenaan kos kami tidak boleh jawab kerana hal perlu dirujuk di pejabat tanah dan jajahan

  15. Tompnk January 10, 2018 at 7:43 pm - Reply

    1-Salam bgaimana nk tukar geran pertanian ke banggunan seluas 4 ekar .dalam geran mempunyai 9 nama adik beradik ..perlukah kne ade persetujuan dr mereka .contoh adik beradik tidak duduk d malaysia …
    2-soalan sy .bolehkah tanah ditukar nama tanpa persetujuan adik beradik ..
    Contoh
    mempunyai 4org anak 3 lelaki dan 1perempuan ,bila mak ayahnye meninggal wasiat hanya ada 3 nama ank lelaki shj ..adakah perempuan boleh menuntut hak dr harta tersebut….

    • Admin
      Admin March 20, 2018 at 10:42 am - Reply

      1 – Tukar status boleh buat di pejabat tanah dan jajahan masing-masing.. Boleh buat wakil kepada adik beradik.. tetapi perlu ada salinan ic pemilik tanah tersebut dan kalau sanggup tanggung kos boleh buatlah. Kos perlu buat nilaian di pejabat tanah.
      2- nak tukar nama tanpa persetujuan sedang wasiat dah ada nama adik beradik lain. Tidak boleh buat. Nak lebih tepat boleh rujuk pejabat tanah.

  16. Lynn June 28, 2018 at 7:57 pm - Reply

    boss, kalau saya hanya letak container tapi sudah berubah jadi rumah kecilan diatas tanah saya, adahkah saya akan dikena denda sebab takde pelan rumah?

    • Admin
      Admin July 1, 2018 at 9:42 am - Reply

      Mohon maaf tuan, perkara berkenaan tuan kena rujuk pada Pihak Berkuasa Tempatan iaitu Majlis Perbandaran.

  17. Mohd August 26, 2018 at 8:43 am - Reply

    Saya seronok baca soal jawab dalam ruangan tuan. Tuan sanggup berkongsi ilmu dengan pembaca tanpa jemu-jemu, Ramai, termasuk saya kurang arif tentang tanah.Semoga usaha dan kerja buat tuan dirahmati dan diredhai Allah SWT. Teruskan !

    • Admin
      Admin August 26, 2018 at 9:00 am - Reply

      Terima Kasih Tuan

  18. shahril September 19, 2018 at 12:22 am - Reply

    salam.
    1..boleh tak kalau tanah seekar buat 8 lot atau 10 lot?ke memang wajib buat 6400kp 1 lot?
    2.brp kos utk tukar lot? ikut value tanah ke bagaimana?

    • Admin
      Admin September 19, 2018 at 9:21 am - Reply

      waalaikummussalam Tuan,

      Kebiasaannya untuk tanah keluasan 1 Ekar akan dipecahkan kepada 5 @ 6 lot banglo sahaja. Itupun bergantung kepada Bukaan dan bentuk tanah tersebut. Jika pecah kepada 8 lot saiz tanah sngat sempit dan mungkin xberapa lepas lah nak buat rumah kediaman nanti terutama rumah banglo kerana bila nak buat pelan mesti ada reserve ukuran Sethback tanah dari sempadan ke body rumah.

      Untuk Kos Pecah Lot saya mohon maaf saya tidak pasti kos nya. Kos Encik perlu jumpa dengan juruukur tanah. Kerana ini adalah skop kerja mereka dan mereka lebih ariff. Terima Kasih.

  19. Abu Nadh September 29, 2018 at 9:06 am - Reply

    Salam. Tuan, sy ad beli tanah lot pertanian bersama dgn 16 pemilik lain dalam 1 geran yg sama tapi dah dipecah2kan ikut lot masing melalui perjanjian hitam putih.

    Soalan saya, jika saya ingin tukar tanah lot saya pd bangunan perlukah ada persetujuan dari pemilik2 lain atau perlu semua sekali setuju tukar status.

    Terima kasih tuan

    • Admin
      Admin September 30, 2018 at 10:49 am - Reply

      Wsalam..apa yang sy faham pada situasi tuan adalah perjanjian tanpa pecah sempadan yang sah melalui pejabat ukur..dalam situasi tersebut tanah masih lg mempuanyai 16 nama pada 1 geran dan untuk tukar status perlu di tukar keseluruhan lot..

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Hubungi Kami ? sila tekan DISINI
+ +