Tips Masuk Rumah Baru

Rumah Dah Nak Siap? Jom Baca Tips Masuk Rumah Baru Sebagai Persediaan Awal

Tips Masuk Rumah Baru

𝗧𝗶𝗽𝘀 𝗠𝗮𝘀𝘂𝗸 𝗥𝘂𝗺𝗮𝗵 𝗕𝗮𝗿𝘂

Memiliki rumah sendiri memang menjadi idaman semua terumatanya bagi mereka yang dah lama duduk menyewa. Bagi yang tinggal bersama keluarga sebelum ini, kini tibanya masa untuk meguruskan rumah sendiri tapi tahukah anda apakah persedia yang perlu anda buat atau langkah-langkah yang perlu diambil sewaktu masuk rumah baru?

Kali ini Mahligai Idaman akang kongsikan beberapa tips masuk rumah baru sebagai persediaan awal anda.

𝟭) 𝗟𝗔𝗨𝗡𝗚𝗞𝗔𝗡 𝗔𝗭𝗔𝗡

Bagi yang beragama Islam, anda digalakkan untuk melaungkan azan sebaik sahaja memasuki rumah yang dibiarkan kosong terlalu lama lebih-lebih lagi rumah baru yang belum pernah dihuni.

𝟮) 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗠𝗘𝗡𝗚𝗚𝗔𝗡𝗚𝗚𝗨 𝗝𝗜𝗥𝗔𝗡

Pastikan anda tidak mengganggu jiran sebelah sewaktu melakukan pemindahan barang-barang, tambahan lagi pada waktu hujung minggu dimana mereka sedang istirehat daripada penat bekerja.

𝟯) 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗞𝗦𝗔 𝗣𝗜𝗟𝗜 𝗗𝗔𝗡 𝗦𝗨𝗠𝗕𝗘𝗥 𝗘𝗟𝗘𝗞𝗧𝗥𝗜𝗞

Buka semua pili di dapur, bilik air, dan ruangan lain untuk memastikan pengaliran air tanpa adanya masalah. Periksa juga kesemua sumber elektrik dapat berfungsi dengan baik kerana susah jika mempunyai masalah bekalan air dan elektrik.

𝟰) 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗞𝗦𝗔 𝗗𝗘𝗙𝗘𝗖𝗧 𝗥𝗨𝗠𝗔𝗛

Perkara penting yang anda harus buat iaitu memeriksa defect pada rumah sebabnya, kalau anda tak periksa betul-betul, kesannya akan terlihat dalam jangka masa yang panjang.

Di Malaysia, The Defect Liability Period (DLP) untuk rumah di projek baru siap adalah tidak lebih 12 bulan daripada tarikh dapat kunci. Jadi pastikan sentiasa peka defect lama atau baru nampak sepanjang tempoh itu.

𝟱) 𝗠𝗘𝗠𝗕𝗘𝗥𝗦𝗜𝗛 𝗥𝗨𝗠𝗔𝗛 & 𝗞𝗘𝗡𝗔𝗟𝗜 𝗝𝗜𝗥𝗔𝗡

Kerja-kerja pembersihan perlu dilakukan bagi mereka yang nak masuk rumah baru ni, mana tak nya rumah baru siap pembinaan mesti banyak habuk dan debu. Sambil-sambil cuci rumah, bolehlah berkenalan dengan jiran sebelah yang pastinya akan jenguk-jenguk ada orang baru masuk.

𝟲) 𝗦𝗨𝗦𝗨𝗡 𝗕𝗔𝗥𝗔𝗡𝗚

Kalau boleh, letakkan dekorasi sebagai langkah yang terakhir untuk tips masuk rumah baru. Susun barang dengan rapi supaya rumah kelihatan lebih cantik dan selesa. Sususan barangan yang teratur boleh menampakkan rumah lebih kelihatan luas.

𝟳) 𝗣𝗘𝗥𝗜𝗞𝗦𝗔 𝗞𝗘𝗦𝗘𝗟𝗔𝗠𝗔𝗧𝗔𝗡

Oleh sebab anda belum biasa dengan kawasan perumahan baru, elok dipertingkatkan kawalan keselamatan di setiap ceruk rumah. Tidak kisah lah samada rumah sendiri ataupun rumah sewa. Cuma ingin diingatkan, rumah baru, maknanya environment baru jadi anda kena sesuaikan diri dengan keadaan sekeliling dan peka.

Akhir kata dari kami “𝗦𝗲𝗹𝗮𝗺𝗮𝘁 𝗠𝗲𝗻𝗲𝗺𝗽𝘂𝗵𝗶 𝗔𝗹𝗮𝗺 𝗕𝗮𝗿𝘂” dan semoga berkongsian untuk Tips Masuk Rumah Baru dapat memberi manfaat kepada anda semua.

Ingin dapatkan khidmat konsultansi tentang bina rumah secara 𝗣𝗘𝗥𝗖𝗨𝗠𝗔? Hubungi sekarang pegawai pemasaran kami atau melalui whatsapp dengan KLIK link dibawah:

𝗪𝗵𝗮𝘁𝘀𝗮𝗽𝗽:

Nak Share Page Ni?

Klik ikon-ikon media sosial di bawah untuk share page ini kepada pasangan, rakan-rakan dan kenalan anda melalui Facebook, Twitter, Whatapps dan lain-lain social media dengan menggunakan button share.

LANGKAH-LANGKAH BINA RUMAH BERSAMA MAHLIGAI IDAMAN

Hubungi Kami Sekarang!

Hubungi pihak kami sekarang untuk penerangan lebih lanjut dan dapatkan khidmat konsultasi secara PERCUMA dengan membuat panggilan terus kepada number telefon di bawah, whatapps, emel menggunakan borang yang disediakan atau anda boleh walk-in ke pejabat kami.

MAHLIGAI IDAMAN DEVELOPMENT SDN BHD (1263469-H)

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN KELANTAN

PT 392, Jalan Kuala Krai,
Bandar Baru Tunjung,
(Belakang Bank Islam Tunjong),
Jalan Kuala Krai, 15100 Kota Bharu,
Kelantan.

09-7480888

PEJABAT MAHLIGAI IDAMAN TERENGGANU

Lot 30864, Taman Yayasan Terengganu,
Jln. Lapangan Terbang,
Kg. Gong Badak,
21300 Kuala Terengganu,
Terengganu.

09-6904534