Ingin miliki rumah idaman anda sendiri tetapi risau jika impian anda tidak akan menjadi kenyataan? Oleh itu perancangan yang teliti perlulah dibuat agar rumah idaman anda tidak sekadar menjadi angan-angan malah menjadi realiti.
Oleh itu, kami akan kongsikan sedikit tips penting iaitu pembinaan pelan rumah idaman anda bagi mengelakkan anda kerugian ataupun tersilap dalam membuat pelan rumah.

1. PELAN RUMAH KEDIAMAN YANG KURANG SESUAI
Seperti yang anda tahu, pelan rumah kediaman anda mestilah sesuai dengan tapak untuk anda membina rumah tersebut. Apabila lakaran dibuat di atas tapak kediaman yang tidak sesuai, rumah kediaman anda mungkin menjadi kurang cantik dan kurang memuaskan.

2. PELAN RUMAH KEDIAMAN TIDAK MENDAPAT KELULUSAN
Setiap pelan yang dibuat akan dihantar kepada majlis daerah bagi mendapatkan kelulusan. Jika pelan rumah kediaman anda tidak lulus anda mungkin mengalami masalah dari segi pinjaman kerana setiap permohonan pinjaman memerlukan pelan rumah kediaman yang lengkap dan diluluskan oleh majlis daerah. Jika anda mempunyai wang yang banyak dan ingin membuat secara tunai tidak ada masalah tetapi jika pihak berwajib membuat tinjauan dan rumah kediaman anda didapati tidak mendapat kelulusan, kemungkinan anda akan didenda atau rumah kediaman anda dirobohkan. Jadi berbaloi ke jika tiada kelulusan?

3. BERJIMAT UNTUK KOS PELAN RUMAH KEDIAMAN
Disebabkan ingin menjimatkan wang maka anda memilih untuk mendapatkan khidmat daripada pihak yang kurang professional. Perkhidmatan daripada pihak yang kurang professional tidak sama dengan pihak yang lebih arif dan professional dalam proses membuat pelan. Tidak salah untuk berjimat dan tidak salah juga untuk membelanja cuma anda perlu berpada-pada.

“Miliki Rumah Idaman Anda”